Paraffinum liquidum
Som jag sa i söndags så skulle jag förklara lite djupare vad paraffinerna är för något, så här kommer lite info:
Så här ser innehållsförteckningen ut på många av de allra vanligaste hudlotion/krämer som används idag. Som många också vet nu för tiden, så står ju alltid den ingrediens som det finns mest av först på listan. Så hur mycket plats finns det då för de ingredienser som faktiskt gör nytta..?
Vi lushtjejer i Gävle tjatar ju hela tiden om hur dåligt det är med paraffiner i hudvården och för läpparna, så nu tänkte jag förklara lite mer djupare vad paraffiner är och varför det är så dåliga.
Om jag kort ska försöka förklara hur man tillverkar paraffiner så kan ja förklara det så här: Man destillerar råolja så i olika varma grader så att det som blir kvar kan renas och blir då sk mineralolja som man använder i kosmetika. Beroende på hur många grader man destillerar i blir det olika konsistenser så att de blir fasta, halvfatsa eller flytande. En geleig variant används ibland i presentbutiker som geleljus. Det är då en vit mineralolja inte långt ifrån samma vita mineralolja som används i kosmetikan. -Låter väl trevligt!
Paraffiner används i huvudsak i kosmetika för att det är billigt, som utfyllnad. Det är färglöst och luktfritt. Men
alla varianterna är svåra att parfymera eftersom de löser doftämnen dåligt. Det krävs syntetiska doftämnen eller åtminstone terpenfria eteriskaska oljor. I massageoljor som används som aromaterapi har man INTE paraffiner då för att man ska kunna ha eteriska oljor i. Med syntetiska dofter menas ungefär att man framställer en doft i labb som luktar som tex blåbär, men det är inte blåbär i ämnet överhuvudtaget. Därför får man inte heller den positiva egenskapen som blåbär faktiskt har. Så när du köper en kräm som ska innehålla riktigt fina ingredienser som blåbär, avokado eller honung så är det förmodligen bara 0,01 procent innehållande det. Det är så mycket du måste ha i för att få kalla det "avokadoduschcreme". Alltså blir vi lurade av att det doftar avokado.
Paraffinet fungerar så att det lägger sig på hudens yta med en fet till vaxig känsla. När du använder paraffin på torr och narrig hud mjukas den upp av den feta ytan. Men för att bibehålla mjukheten krävs allt tätare påstrykningar eftersom huden snart förlorar förmågan att själv bilda och bibehålla fett och fukt.
Du får den sk Lypsyl-beroende- effekten. Det är ingen myt utan ett faktum!
Den som vill bli av med vanan tillråds stå ut en vecka eller två medan läpparna hämtar sig; därefter börjar de åter fungera normalt. Den som har torr eller känslig hy bör undvika hudvårdsprodukter med paraffin, inte för att det kanske kan skada hyn utan för att borttagningen kräver starka medel som kan irritera.
Som näringsämne är paraffin också helt värdelöst. det kan inte ens bära vitaminer eller leda de till huden eftersom det bara ligger som ett klet utanpå huden. vid första påstrykningen stängs fukten in vilket då får en bra effekt för huden medans den sedan bara blir tilltäppt.
Paraffin anses inte av någon vara bra för hyn. Inom naturliga sminkbranschen betraktas det som rent skadligt därför att det, i motsats till äkta vaxer och oljor täpper till porerna och därmed stör hudens funktioner. Kan ge kosmetikaakne (millier), pyttesmå "vita pormaskar" i ansiktet.
Man kan ju fråga sig varför man överhuvudtaget kallar en prudukt innehållandes paraffiner för hudvård, eller hur?
Som tur är så finns det ju idag företag som Inte har detta kladd i sin hudvård *lush host* Så vad har vi då istället i våra produkter? Jo vi har vegetabiliska oljor istället!
Fortsättning följer...
Kram//Ida
Källa: Shenet, google bildsök: paraffinum liquidum.
Jisses, detta visste jag inte, även om man märkt hur vissa krämer bara "lägger" sig ovanpå huden o man blir fet för stunden men de hjälper eg inte alls för under är man lika torr iaf. Även om man kan tycka att vissa grejer hos er är lite "dyra" (som vissa påpekat för mig) blir de ju billigare i längden eftersom de fungerar och man behöver inte lika mycket kräm som av den där billigare, "fetare" sorten. Fick dessutom jättefina doftande tvålar i julklapp (från ett annat märke), sen när jag läste på dem är de fulla med palmolja...samvetet fick sig en törn...
Jättebra info!! Tack tack tack! Nu vet jag lite mer =)
Stopp och belägg Linda!
Det finns faktiskt Palmfett från Ekologiska odlingar också...
INCI-namn:Elaeis guineensis Oil.
